Vraag een offerte aan
  • Lorem ipsum

Materialen en onderhoud: Terrazzo

26 Jun 2024
door Iris van Meubols

Terrazzo is een samenstelling van natuursteenkorrels zoals marmer- en granietsteentjes of korrels van een ander materiaal zoals glas, kunststof of zelfs schelpen (parelmoer). De natuursteenkorrels zijn er in verschillende kleuren en maten. Hierdoor zijn oneindig veel combinaties mogelijk. Het geheel wordt vervolgens samengevoegd en gebonden met wit of grijs cement. Naar wens kan het cement ook op kleur gebracht worden door toevoeging van pigmenten.

 

Kenmerken van terrazzo:

  1. Esthetiek: Terrazzo biedt een breed scala aan kleuren en patronen door de keuze van de ingebedde materialen. Het kan worden aangepast aan vrijwel elke ontwerpspecificatie.
  2. Duurzaamheid: Terrazzo is zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het ideaal is voor gebieden met veel verkeer.
  3. Onderhoud: Het is relatief onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te houden. Regelmatig schoonmaken en af en toe polijsten houden het oppervlak in goede staat.
  4. Milieuvriendelijkheid: Veel terrazzo-producten gebruiken gerecyclede materialen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

 

Het proces van Meubols omvat de volgende stappen:

  1. Selectie van materialen: Meubols kiest zorgvuldig de componenten voor het terrazzo, zoals marmer, glas of andere aggregaten, en het bindmiddel (cement of epoxyhars). De selectie wordt afgestemd op de gewenste kleur en textuur van de tafel.

  2. Ontwerp en maatwerk: Samen met de klant wordt een uniek tafelontwerp ontwikkeld. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke wensen, zoals afmetingen, vorm, en kleur van het terrazzo. Dit maatwerkproces zorgt ervoor dat elke tafel een uniek stuk is dat perfect past in het interieur van de klant.

  3. Mengen en gieten: De gekozen materialen worden gemengd met het bindmiddel en vervolgens in een mal gegoten die de vorm van het tafelblad bepaalt. Dit proces vereist nauwkeurigheid om ervoor te zorgen dat de aggregaten gelijkmatig worden verdeeld en dat het mengsel goed hecht.

  4. Uitharden en afwerken: Nadat het terrazzo is gegoten, moet het uitharden. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de gebruikte materialen. Vervolgens wordt het oppervlak geslepen en gepolijst om een gladde, glanzende afwerking te creëren. Dit proces onthult de schoonheid van de ingebedde materialen en geeft de tafel zijn kenmerkende uiterlijk.

  5. Constructie van de tafel: Het afgewerkte terrazzo tafelblad wordt gecombineerd met een zorgvuldig ontworpen onderstel. Meubols biedt verschillende opties voor tafelonderstellen, variërend van hout en metaal tot andere materialen die passen bij het ontwerp en de stijl van de tafel. Het onderstel wordt ontworpen en geconstrueerd om de zware terrazzo te ondersteunen en stabiliteit te bieden.

  6. Montage en installatie: Het afgewerkte tafelblad en onderstel worden samengevoegd en de volledige tafel ondergaat een kwaliteitscontrole om ervoor te zorgen dat elk detail perfect is. Meubols zorgt ervoor dat de op maat gemaakte tafel veilig bij de klant wordt afgeleverd en geïnstalleerd.

  7. Nazorg en onderhoud: Meubols biedt vaak ook onderhoudsinstructies om de levensduur en esthetische waarde van de tafel te maximaliseren. Dit omvat tips voor het reinigen en beschermen van het terrazzo-oppervlak.

 

Terrazzo is een stevig en duurzaam materiaal, maar om de tafel jarenlang mee te laten gaan, dient de tafel goed onderhouden te worden:

- Maak de tafel schoon met een vochtige doek of met gebruik van groene zeep.

- Tevens wordt aanbevolen 3 tot 4 x per jaar de wastafel te behandelen met was voor natuursteen. Dit geeft een extra beschermlaag en een glanslaag.

- Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen voor de tafel.

- Zet geen hete voorwerpen op tafel en gebruik bij voorbaat placemets en/of onderzetters om eventuele vlekken/ schade te voorkomen.

 

Benieuwd naar de verschillende eikenhouten tafels die wij al hebben gemaakt of gewoon wat inspiratie opdoen? Klik dan hier.

Heb je een idee in je hoofd van hoe je de tafel wilt, maar wil je graag even met ons overleggen wat hierin mogelijk is? Of wil je langskomen bij ons in de showroom? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter