Vraag een offerte aan
  • Lorem ipsum

Materialen en onderhoud: Eikenhout

26 Jun 2024
door Iris van Meubols

Eikenhout is een type hardhout dat afkomstig is van de eik (Quercus). Het staat bekend om zijn duurzaamheid, sterkte en aantrekkelijke nerfstructuur. Eikenhout heeft een rijke, warme kleur die varieert van lichtbruin tot diep roodachtig bruin, vaak met opvallende nerfpatronen en karakteristieke knoesten. Door deze esthetische en functionele eigenschappen is eikenhout een van de meest gewilde houtsoorten voor hoogwaardige meubelproductie.

Eikenhout is een natuurproduct, wat betekend dat het kan gaan werken én wat betekend dat geen enkele eikenhouten tafel identiek is. Bij onze eikenhouten tafels zijn er eindeloos veel mogelijkheden, denk hierbij aan vorm, kleur, afwerking etc. Alle eikenhouten bladen worden door ons gelakt, wat ook betekent dat de bladen onderhoudsvrij zijn. De lak biedt een zeer goede bescherming tegen kringen en vlekken. Je kunt ervoor kiezen om je blad glad te laten afwerken, geborsteld, of licht geborsteld. Borstelen zorgt dat de houtstructuur beter zichtbaar wordt en verminderd de zichtbaarheid van krassen, terwijl een gladde afwerking zorgt voor een kalme en rustige look.

Kenmerken van eikenhout:

  1. Duurzaamheid: Eikenhout is zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, wat het ideaal maakt voor meubels die dagelijks intensief worden gebruikt.
  2. Sterkte: De dichtheid en hardheid van eikenhout zorgen ervoor dat het stevig en robuust is.
  3. Esthetiek: De natuurlijke nerfstructuren en kleurvariaties maken elk stuk eikenhout uniek en visueel aantrekkelijk.
  4. Weerbestendigheid: Eikenhout heeft een natuurlijke weerstand tegen vocht en insecten, waardoor het zowel binnen als buiten kan worden gebruikt.

Meubols is gespecialiseerd in het maken van prachtige, op maat gemaakte eikenhouten tafels. Het proces omvat de volgende stappen:

  1. Selectie van het hout: Meubols kiest zorgvuldig het beste eikenhout, waarbij gelet wordt op kleur, nerfpatroon en de afwezigheid van defecten. Het doel is om hout van de hoogste kwaliteit te gebruiken dat zowel esthetisch als structureel voldoet aan hun strenge eisen.

  2. Ontwerp en maatwerk: In samenwerking met de klant wordt een uniek tafelontwerp gecreëerd. Dit ontwerp houdt rekening met de specifieke wensen en behoeften van de klant, zoals afmetingen, vorm, stijl en afwerking. Meubols biedt een breed scala aan ontwerpopties, van modern en strak tot klassiek en rustiek.

  3. Constructie: Ervaren vakmensen bij Meubols gebruiken traditionele en moderne technieken om het eikenhout te bewerken. Dit omvat het zagen, schaven, lijmen en monteren van de tafel. Veel aandacht wordt besteed aan de details, zoals de verbindingen en verstevigingen, om ervoor te zorgen dat de tafel niet alleen mooi is, maar ook stevig en duurzaam.

  4. Afwerking: De tafels worden met de hand afgewerkt om de natuurlijke schoonheid van het eikenhout naar voren te brengen. Dit kan onder andere het aanbrengen van verschillende lagen olie, was of lak omvatten om het hout te beschermen en de kleur en nerfstructuur te accentueren.

  5. Levering en installatie: Tot slot zorgt Meubols ervoor dat de op maat gemaakte tafel veilig bij de klant wordt afgeleverd en geïnstalleerd. Ze bieden vaak ook nazorg en onderhoudstips om de levensduur en schoonheid van de tafel te maximaliseren.

Onze eikenhouten tafels worden voorzien van een beschermende lak. Ondanks deze beschermende laag, is het belangrijk om de tafel goed te onderhouden om de levensduur van de tafel te verlengen.

- Zet geen hete pannen direct op tafel.

- Gebruik onderzetters en/of placemets.

- Zorg dat er geen te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis is.

- Gebruik geen zuren om de tafel af te nemen.

- De tafel afnemen kan met een vochtige doek.

- Bladen kunnen het beste schoongemaakt worden met water of een licht ontvettend schoonmaakmiddel.

 

Benieuwd naar de verschillende eikenhouten tafels die wij al hebben gemaakt of gewoon wat inspiratie opdoen? Klik dan hier.

 

Heb je een idee in je hoofd van hoe je de tafel wilt, maar wil je graag even met ons overleggen wat hierin mogelijk is? Of wil je langskomen bij ons in de showroom? Neem dan contact met ons op via [email protected].

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter